Tour de France

October 15, 2014

Tour de France er et av de største sykkelrittene i verden. Rittet har en lang historie, og det er veldig populært. Mange møter opp for å stå langs løypa. Nordmenn drar også dit for å heie på sine favoritter. Andre følger løpet som direktesendinger på TV. Etappene er lange og varierte, og det kan skje mye dramatisk underveis. Flere nordmenn har hevdet seg bra i løpet, og vunnet etappeseiere.

I 2014 ble det klassiske sykkelløpet arrangert for 101.gang, med start i Leeds i Storbritannia 5.juli. De tre første etappene foregikk i Storbritannia, før løpet kom til Frankrike. Den femte etappen var innom Belgia, men resten av etappene foregikk i Frankrike. I årets løp var Chris Froome en tidlig forhåndsfavoritt på Betsafe, ettersom han vant løpet i 2013. Men han klarte ikke å leve opp til favorittstempelet. Både han og den andre storfavoritten Alberto Contador krasjet tidlig ut av rittet. Dermed ble årets løp vunnet av Vincenzo Nibali. Nibali tok ledelsen på andre etappe, og ingen klarte å gjøre noe med ham. Han ledet sammenlagt hele tiden, unntatt etter én av etappene. Han tok fire etappeseiere, som også hjalp ham mye i sammendraget.

En annen som gjorde det bra i årets utgave av rittet, var Marcel Kittel. Han tok også fire etappeseiere. Rafal Majka, Tony Martin og norske Alexander Kristoff klarte to etappeseiere hver. Men ingen av disse klarte å komme på pallen sammenlagt. Jean-Christophe Péraud ble på andreplass, og Thibaut Pinot ble på tredjeplass sammenlagt. Rafal Majka vant derimot klatretrøya.

Alexander Kristoff var eneste nordmann blant de 198 rytterne som startet. I årets utgave deltok det for første gang en kinesisk rytter. Cheng Ji skapte dermed historie som sitt lands første deltaker i det prestisjetunge rittet. Deltakerne kom fra 34 nasjoner, og av de 198 startende, var det 164 som kom til mål.