Vuelta a España

November 19, 2014

Vuelta a España, eller Spania Rundt, er et årlig sykkelritt som går over tre uker. Det sykles 21 etapper, og den totale distansen i årets løp var 3121,5 km. Løpet ble vunnet av Alberto Contador, med Chris Froome på andreplass. I 2014 startet løpet i byen Jerez de la Frontera, og målgangen var i Santiago de Compostella. Totalt startet 198 ryttere fra 34 nasjoner. Norge stilte med Vegard Breen som eneste rytter. Sju av de startende var tidligere vinnere av Grand Tour ritt. 159 av de startende rytterne kom til mål.

Som de andre Grand Tour rittene, er etappene i Spania Rundt varierte. Noen går i flatt terreng, andre går i kupert terreng, og noen etapper er fjelletapper. Det kjøres også lagtempo og temporitt. Contador vant løpet for tredje gang, men han var usikker på formen sin før start, etter at han krasjet ut av Tour de France, og skadet seg. Men han fant formen, og vant klart. Chris Froome som var forhåndsfavoritt var også usikker på formen sin før rittet, for han krasjet tre ganger på to dager i Tour de France. Men han klarte å sikre seg andreplassen, litt over et minutt etter Contador. Spanske Alejandro Valverde ble på tredjeplass, 40 sekunder bak Froome. Chris Horner var favoritt før start, men måtte trekke seg.

Den rytteren som vant flest etapper var John Degenkolb. Han vant fire av årets etapper. Contador, Nacer Bouhanni og Fabio Aru vant to etapper hver. Det er sammenlagtseieren som ranker høyest, og her var Alberto Contador klar vinner. Det deles også ut andre titler, som kalles trøyer. Den grønne poengtrøya ble vunnet av tyske John Degenkolb. Klatretrøya ble vunnet av spanske Luis León Sánchez. Rittet følges av tittere over hele verden, og hvert år kan man også følge syklistenes på både nett, radio og TV.